Make your own free website on Tripod.com
Marjolein in Guatemala
Biosfera Móvil
Home
Maps
General Information
Some Spanish
My stories
Biosfera Móvil
Some pictures
The companies
Interesting People
The Chickenbusses
Links

STEUN DIT PROJECT! ZE HEBBEN UW HULP NODIG!!

For the English translation/ voor de Engelse vertaling:

Biosfera Móvil

pcbm.jpg

Een van de interessantste projecten die ik heb leren kennen tijdens mijn stage is het project opgezet door de Guatemalteekse organizatie ProPetén, genaamd Biosfera Móvil. Dit project bestaat uit een 4X4 pickup truck die plattelands dorpjes binnen en buiten het Maya Biosfere Reservaat bezoekt, in de Petén provincie of Guatemala. Dit voertuig is beladen met materialen en mensen om onderwerpen zoals gezondheid, milieu, en effectief gebruik te promoten en er educatie in te geven. Het project werkt met mannen, vrouwen en ook met kinderen. Het programma heeft zeer goede leraren die al hun moeite stoppen in het verbeteren van de levens-standaard van de lokale plattelands bevolking.

pc11.jpg

 
 
 
 
Die dag dat ik met de auto mee ging naar Paso Caballos, had doktor Rosalinda van ProPetén 's middags een activiteit met de moeders van Paso Caballos. Ze gaf hun educatie in hoe ze voor een pasgeboren baby moesten zorgen, hoe ze het kind te eten moesten geven, hoe ziektes te verkomen en hoe ze moesten handelen als het kind toch ziek zou worden. Ze gaf hun ook les in hoe ze een zwangerschap konden voorkomen, waar ze gratis condooms en pillen tegen de zwangerschap konden afhalen, etc.
Om de dingen nog duidelijker te maken, gebruikte ze verschillende folders en doeken met verschillende illustraties. Omdat de meerderheid van de Qe'qchi' mensen hun eigen Maya taal spreken, was er ook een tolk aanwezig, die alles wat Rosalinda vertelde, vertaalde aan de vrouwen van het dorp.

pc14.jpg

pc10.jpg

 
 
 
 
Tijdens mijn verblijf in de Petén regio, heb ik een keer een mee mogen maken hoe het Biosfera Móvil project in elkaar zit. Ik ben toen meegeweest naar een klein dorpje genaamd Paso Caballos. In dit dorpje wonen de Q'eqchi' Maya's. Het is een klein dorpje gelegen aan de oevers van de San Pedro rivier in Petén. In dit dorpje heeft Biosfera Móvil net een nieuw project met kalkoenen opgezet voor de vrouwen van het dorp, met als doel ze wat meer te betrekken bij de community. Dierenartsen kwamen de vrouwen uitleggen hoe ze de kalkoenen moesten verzorgen, wat voor een voeding de kalkoenen nodig hebben, wat te doen als ze ziek zijn, etc. De vrouwen hebben nu hun eigen kalkoenen 'bedrijfje', ze verkopen de kalkoenen aan andere inwoners van het dorpje.

pc2.jpg

 
 
 
 
Terwijl Rosalinda de vrouwen van Paso Caballos les aan het geven is, probeert Erick, normaal de dierenarts van het project, de kinderen te vermaken met verschillende leerzame spelletjes. De kinderen vinden het prachtig! Eerst rijdt Erick een rondje door het dorp met de pick-up truck om de kinderen op te roepen via de luidsprekers op de auto. Op een gegeven moment begint het te regenen, maar geen probleem, de hele bups verhuist onder een afdakje. Erick besluit de kindertjes er heen te brengen met de auto, dat vinden ze helemaal geweldig!!!

Het project klinkt geweldig, en dat is het ook! Er is alleen een klein prbleem, er is niet altijd genoeg geld. Omdat de organisatie ProPetén werkt afhankelijk van donaties en sponsoringen, is er niet altijd genoeg geld om de Biosfera Móvil op pad te laten gaan.
Ik heb daar gezien met hoe veel enthousiasme de medewerkes aan het project werken in samen werking met de lokale bevolking, en hoe erg de bevolking deze hulp nodig heeft. Daarom heb ik besloten, nu ik weer terug ben in Nederland, te proberen om geld op te halen voor dit project. U kunt ook helpen!

Hoe kunt u helpen?

Help de Guatemalteekse bevolking! Ze hebben uw hulp hard nodig!